2010. április 5., hétfő

A kutyázás dr. Spockja

Nagy dilemmában voltunk még Buddy érkezése előtt, hogy mi lenne az üdvözítő módszer a tökéletesen nevelt és szocializált kiskutya megteremtéséhez.
Több könyvesbolti portya után végül  Jan Fennel - a kutyák suttogójaként is ismert neves kutyatenyésztő -  írásai mellett döntöttünk, közülük is, a "Tanuljunk meg kutyául!", és a "Hallgassunk a kutyára" könyvekből okosodtunk. (Jan Fennel könyvei). Olyannyira komolyan vettük, hogy Kisbádó közvetlen elhozatala előtt egy egyiptomi úttal felturbózódva, a medence partján kérdeztük ki egymást Atival a könyvekből, sőt, még külön jegyzeteket is készítettünk.
Jan Fennell az utóbbi években a problémás viselkedésű kutyák számára kifejlesztett nevelési programjával szerzett magának széles rajongótábort. Kidolgozott egy,  a megszokott fegyelmezési eljárásoknál sokkalta könyörületesebb módszert a kutyák nevelésében, mely többféle alapszabály elsajátításán és következetes betartásán alapul, de a lényege mindegyiknek ugyanaz, Te vagy a falkavezér és az van, amit Te akarsz. A kutyád lehet hiper, domináns, alfa, agresszív, jámbor, félős, kicsi, nagy, fiú, lány, tökmindegy, a módszer alkalmazása mindegyik kutyánál alapvetően megtanítja, hogy bizony nem ő a góré. Vegyük a módszer néhány tipikus elemét, rövidítve, a teljes módszertan elsajátítható a könyvekből.
  • hazaérkezés - üdvözlés. Normál esetben hazaérsz a hat cekkerrel, a kutyád össze-vissza viháncol, megnyalja a frissen fodrászolt hajadat, kitépi a párizsi zacskót a táskádból, és mire a cipődet is lerúgnád, már mehetsz is vissza a boltba a felvágottért. De nem így J.F. módszerével: hazaérsz és a kutyát min. 5 percig negligálod. Azaz nem nézel rá, ügyet sem vetsz rá. Majd ha már teljesen megértette, hogy bizony itt Te vagy az irányító, és feladta a küzdelmet (jelek: nem ugrándozik a fejed tetején, lefekszik, sóhajt, elnéz), akkor, de csak akkor szépen behívod és indulhat a simi. Nem kis türelmet igényel, mert néhány kutya, főként, ha mást szokott meg, képes órákig arénázni, és minden lehető eszközt bemutatni (rágcsálás, ugrálás, rosszalkodás), mielőtt feladná.
  • gesztusevés: a kutyák egyszerű kis világában az evés az egyik legmeghatározóbb ösztön. Akinél a kaja van, ott van a biztonság, a jólét. Sok gazda - szeretet által vezérelve -  etetőgépbe megy át, tömi a kutyát úton-útfélen, aminek egyértelmű az üzenete: kiszolgállak, bármikor, amikor akarod. Tehát megint a kutya irányít. Na azt már nem! A gesztusevés során a kutya tálkájából - mímelve - mindig Te eszel először. 
  • ki vezeti a sort: ha sétálni indultok, mindig Te menj elől! Te vagy a falkavezér!
  • távozás otthonról: ha a kutyád nem hiszi, hogy Ő a falkavezér/vagy gyengébb idegzetű /vagy utál otthon maradni, mindenféle cirkusz nélkül végignézi, ahogy távozol otthonról. Ha nem, bőg, hisztizik, a lábad elé fekszik, tehát mindent elkövet, hogy megakadályozza távozásodat. Ennek egyik oka lehet a falkavezér szerep félreértelmezése. Azt hiszi, hogy meg kell védenie Téged, mint a falka egyik tagját, de ha távozol, ezt nem tudja kivitelezni.
  • ül-fekszik, stb. - jutalmazással (hasonlít a hagyományos módszerekhez)
  • játék: a kutyának van pár játéka, amivel Ő rendelkezik, a többinél Te vagy a szertárkulcs őre. Ezzel el lehet érni, hogy - szintén falkavezér attitűddel -  Te mondod meg, mikor játszunk és azt is, hogy mivel.
 Röviden felvillantva pár alapelemet, elmondom a benyomásaimat. Először végtelenül lelkesek voltunk, volt kutyatálból evés (ez bevált), volt hazaérkezéses negligálás (ettől majd' megpusztultunk mindannyian, részben működött), volt távozás otthonról, (ez oké volt). Szóval összességében hasznos, csak végtelenül fárasztó és sok benne a szeretetlenség. Állandóan fegyelmezni magad, hogy mikor adsz simit, mikor nem, mikor van játék, mikor nem...

De, mint mindent, érdemes kipróbálni, főként ha nagyobb a falka, vagy problémás a kutya.
Buddy most heti kétszer a Budakeszi http://www.budakeszikki.extra.hu/ és/vagy a Pesthidegkúti  http://kutyaiskola.fw.hu/DogSorbonne-ra jár és nem nagyon érdekli Jan Fennel. Sokkal inkább rajong I-ért, aki heti egyszer még külön jár hozzánk foglalkozni Vele. Ilyen back-uppal megtehetem, hogy negligálom a módszer bizonyos elemeit és keverem a hagyományos kiképzéssel.
De vannak, akik ezt humorosabban fogalmazzák meg: a kedvenceim:  "Kérdés hogy a jól nevelt kutya boldog-e? Én el nem bírnám viselni ha a kutyáim stréberként köszöntenének a kapuban és szerény árnyékként követnének", vagy "Megmondom őszintén, nekem is furcsa ez a hozzáállás. Én sem tudom elképzelni, hogy úgy éljem le a közös életünket a kutyával, mint 1 karót nyelt sznob páros."

Vélemények pro és kontra

Szóval olyan ez, mint a gyereknevelés, felelősséget muszáj vállalnod a kis állatért, akivel összekavarodott a karmád, de vidd bele a saját és a kutyád személyiségét is. Woodstock-i szülők gyerekéből is lettek szuperbankárok....

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók