2010. április 6., kedd

Animal Rescue

Ma kutyát mentettünk. Riasztó élmény volt, de remélem, a vége jó lett.
Úgy indult, hogy húsvét hétfőn, abban a "gyönyörű" időben, kutyás, barátos programot terveztünk. Eredetileg lementünk volna Velencére, szép, idilli szaladgálás a parton, majd kulturált hekkezés, kolbászozás valamilyen nyitott helyen, ahol a verőfényes napsütésben a hozzánk hasonló, "végre itt a tavasz"-ra kimerészkedő, sonkafalásban eltikkadt, de szigorúan magyaros ízekre vágyó honfitársaink irigykedő pillantásaitól övezve, Bádócska szépen pihent volna a lábunknál. Na de ugye, úgy szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna. Gy. barátunk érkezett, mert a program, az program, holmi időjárás nem tántoríthat el minket. Bádócska örömmel fogadta, ment a nagy ugra-bugra, majd indulás Velencére. De ilyen esőben inkább csak kétlábúak, Bádoró otthon maradt puha plédjei társaságában az eresz oltalmában.
Ahogy elindultunk az autópályához vezető egyik főbb úton, látjuk ám, hogy az út közepén áll egy autó, ajtaja nyitva és a sofőr a kocsi alá nézeget. Aztán megláttunk egy tehén, vagy bármi lábat kikandikálni, amiről rövidesen kiderült, hogy ez bizony egy szerencsétlenül járt kutymorgó. 
Összeszorult a szívem, Atit megállásra parancsoltam, majd Gy-vel kipattantunk a kocsiból és rohantunk a balesethez. Elütötték a szegény kutyát. Az 50-es tulaj és ájulás szélén álló Tojás Tóbiásné felesége kétségbeesett arccal fogadtak. A fickó a kocsit nézegette, az asszony az anyós-ülésen hevert zöld arcszínnel, a kutya pedig közvetlenül alatta, a kocsi alá szorulva lapult. Nem lehetett látni, mekkora a baj, de élt az állat.  Gy. mérhetetlen helytállással és lélekjelenléttel azonnal kézbe vette az irányítást. Megkérdezte, mi történt, majd kijelentette, hogy a kutya beszorult a kocsi alá, nem tud kijönni, mert az asszonyság rajta/felette ül. 
Majd elegáns mozdulattal kisegítette az alélt hölgyet a kocsiból (fogorvos a lelkem, nagyon megy neki a székből kisegítés), és a rohanva érkező egyéb autósokat instruálva elkezdték volna megemelni a kocsit. Az 50-es tulaj sikítva hápogott, hogy vigyázzanak a műanyag részekre én meg már majdnem elővettem a nagyon is ugrásra kész alpári modoromat, amikor a méretes kutya, mint egy kis harmonika, összehúzta magát és kiavászkodott a kocsi alól, majd azon nyomban elszaladt. Ati látta, hogy egy kis horzsolás volt a hátsó lábán, amúgy semmi nyom, mert egy ideig követtem, figyelgettem. A kocsiban hálát adtam Istennek, hogy ilyen jóságos volt ma is.
Aztán Velencén S. barátunk, aki állatorvos, hamar kijózanított. A balesetes kutyáknál alapvető protokoll a min. fél napos megfigyelés, mert könnyen szenvedhet belső vérzést a kutya, kialakulhat tüdőembólia, egyéb belső sérülések okozta komplikációk. Úgyhogy imádkozhatok tovább, tegyétek Ti is ezt kérlek...
Nagyon sok kóbor kutya kószál az utakon, többségüket kidobták, ijedtek, zavartak, nem figyelnek és könnyen kocsi, motor alá ugranak, ezért fokozottan figyelnünk és vigyáznunk kell rájuk!

Ha kóbor, elveszett kutyát találsz, a helyi kutyamenhelyen, vagy itt tudod bejelenteni:
http://www.kennelclub.hu/allatvedelem/elveszett.html 

A Magyar Állatorvosok Országos szövetségének ügyeleti rendje itt érhető el, megyékre lehet keresni. 
http://www.maok.hu/index.php?pageid=34

Budapesti ügyeleti szám: 0 6 - 3 0 - 5 3 0 2 5 2 6

Non-stop nyitvatartók
VII. ker.
SZIE ÁOTK Kisállatkórháza
Bp. VII. István u. 2.
0-24-ig, de este 20 óra és reggel 8 óra között csak sürgősségi ellátás van életveszélyben levő betegek számára, a betegellátás alapdíja 30.000,-Ft
XI. ker.
Juhász Tamás Állatkórháza
Bp. XI. Péterhegyi út 46.
0-24-ig
XIII. ker
Budapesti Állatkórház
Bp. XIII. Lehel út 43.-47.
0-24-ig
XVIII. ker
Non-Stop Állatorvosi Rendelő
XVIII. Ráday Gedeon u. 67.
0-24-ig

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók