2010. április 10., szombat

Eb,aki a kanalát meg nem eszi...

Gondolom minden gazda szereti jól kosztoltatni a kutyáját, hiszen ezzel is kifejezhetjük gondoskodásunkat és olyan remek érzés nézni az állat boldog pofáját, amikor valami fogára valót kap. Önmagában már a napi étkezés is hatalmas eufóriát eredményez, ezt követik sorban a kisebb feladatok elvégzéséért kapott jutalomfalatok, az extra - pl. hétvégi - ünnepi étkek, és a csak önmagában, a kutya és gazda boldogságáért etetés. (vigyázzunk, azért ne legyünk etetőgépek, ld. Jan Fennel intése. A falkavezér mindig először eszik és csak akkor engedi a falka többi tagját a tálhoz, ha ő is így akarja).

Főétel-variációk:
A "maradékot eszik"-től a "csak szupertápot kap"-ig  a "csirkefarhát 10 literes fazékban és kitart a hét közepéig", kiegészítve az "üss fel egy tojást és add neki,  odaadhatod héjastól is, gyönyörű  lesz a szőre"-ig minden megtalálható a palettán, és ezek varázslatos kombinációi is.Vannak kutyák, akik "csak" maradékot kapnak, itt figyelni kell arra, hogy minden tápanyag megtalálható legyen az ételben, de kiskutyát soha ne etessünk csak maradékkal, amíg ki nem fejlődik a csontozata, izomzata, idegrendszere, stb. Erre vannak a kutyatápok, melyeket úgy állítanak össze, hogy az adott kutya korának, méretének, igényének megfelelően minden szükséges tápanyagot, vitamint, porcvédőt, ásványi anyagot tartalmazzon. A maradék koszttal ellentétben, csak tápon is vígan és egészségesen felnevelhető egy kutya és számos, pl. ízületi betegség megelőzhető vele.
Jutalomfalatok:
A rendszeres napi tápláláson felül vannak ugye a nasik, jutalomfalatok (jutifalik), különböző rágcsák. Itt is változatos a menüsor - lehet készen venni kutyakekszeket, akár előre csomagoltat, akár lédig összeválogathatót a különböző állatos boltokban. Nálunk a Fressnapf-os bárányos pogácsa jött be az esti alváshoz, ha bemegy a ketrecébe, a suliba pedig a kisebb töltött falatkák. A jutalomfalatot, ahogy a nevében is benne van, valamilyen feladat sikeres elvégzéséért adjuk a kutyának. A készen kapható falatkák mellett igazi csemegék a virslik, párizsi darabok, szárított sajtkockák (a friss sajt nem tesz jót nekik).

Ünnepi étkek:
Az ünnepi étkek jolly joker-e a csirke-far-hát összeszokott triójából készült tartalmas leveske, afféle egytálétel. A rendes gazdik hetente legalább egyszer elkészítik eme remekművet, amit a kutyák már epedve várnak. A csirke-far-hátat annyira puhára főzzük, hogy csirkecsont ide vagy oda, megeheti a kutya. Az ünnepi étkekhez sorolom még a rántott hús maradékot, a finom husikákat, húsos leveseket, csontokat, tehát mindent, ami ünnepkor amúgy az asztalra kerül és végül a kutyuska tányérjában landol.
"Úgy szeretlek" falatkák:
Na itt aztán végtelen a kínálat, csak a gazda hűtőszekrényének, ízlésének és fantáziájának függvénye. Lehet a falatka finom szalonna, felvágott  - mindenkit óva intek az asztalról etetéstől, ez még nálunk is tabu - tojás mindenféle formában, süti falatok pl. piskóta (sokat ne adjunk a magas cukortartalom miatt!), sajtok, és a rágcsák. A rágcsákhoz sorolom a boltban kapható bőrből készült cipőcskéket, préselt, töltött és töltetlen csontokat, fogtisztító rágnivalókat.

Álljon itt Buddy étrendje, amihez hozzátartozik, hogy a drágámnak elég érzékeny a gyomra , ezért sok mindent nem ehet, mert úgy megborítja az anyagcseréjét, hogy gázálarcban sem lehet megmaradni mellette, a széklet gyakoriságáról és állagáról nem is beszélve. De azért így is derekas kis étlap, nem lehet oka a panaszra.



Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók