2010. április 21., szerda

Ehetsz!!!!

Mindenkinél más szokások alakultak ki a kutya etetésével kapcsolatban. Van, ahol nyakra-főre kapja a kaját, a gazdát ugye sima etetőgépnek nézi, van ahol a rendszeres napi egy-két-három étkezést (a kutya korától függően) tarkítják kisebb jutalmazások, etetgetések, és van, ahol poroszos fegyelem uralkodik, a kutya napi egyszer kap enni és slussz.
Nálunk egyelőre a napi kétszeri  -reggel/este - étkezés megy, kis jutikkal tarkítva.
Bárhogy is eteted a kutyádat, több emberben ott él a para, hogy az állat idegentől mit fogad el, mikor fogad el. Sok engedelmességi könyvet olvastam már el arról, hogyan lehet a kutyát megtanítani arra, hogy a "kínált ételt", "dobott ételt", "talált ételt" ne fogadja el, de ez tényleg a kutyázás, az engedelmesség csúcsa. (Az élelem megtagadása cikk például elég jó! http://www.kutyahirek.hu/index.php?aid=8ea3883050f67599eaf0abd)


Buddy imád enni. Ahol most tartunk, az az, hogy a talált étel kisebb kísértésbe hozza, de a rengeteg séta közbeni pfujolás sokat segített a dolgon, úgyhogy legalább már látszik rajta, ha valamit el kívánna fogyasztani. Ekkor gyorsan közbeavatkozok. A korábban ellenállhatatlan, kidobott disznócsontokra és a szemétre legalább már nem rabol rá. A  kapott ételt barátoktól elfogadja, de jó hír, hogy a távolabbi, néha arra járó szomszédok szerint a kerítéshez nem jön közel, inkább bizalmatlan.
Hogy komfortérzetünket növeljük, bevezettük nála az "engedélyre" evést. Megkapja a tál kaját, Atival látványosan "beleeszünk", majd letesszük elé a kis helyére, SZEMKONTAKTUS!, majd "Ehetsz" vezényszó. (a helyes vezényszó amúgy a "Tiéd!".) Mint a gólya-inga, úgy bukik rá mindig a táljára ilyenkor, két füle kiterül, mint Fidó bácsinak és boldogan lefetyeli az ennivalót.


♪ ♫ Reggeli, ebéd, vacsora, csattog a Buddy fogsora, ♫reggeli, vacsora, szép ebéd, a Buddy-nak ez épp elég:)

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók